Κυριακή 1 Ιουνίου 2014



Φωτογραφίες γάμων, 4: Φωτογραφίες γάμων των οικογενειών Πολυζοπούλου, Κοντούλη και Χατζηνικολάου * Photos marriages,*                 4: Wedding Photos of the families Polizopoulou, Kontouli and Chatzinikolaou




                                         Στη Natalie που παντρεύεται τον Hunter





       


Εικόνα 1. Προσκλητήριον γάμου του Νικολάου Χατζηαντωνίου και της Θεανούς Πελτέκη, Ασβεστοχώριον, 14 Δεκεμβρίου 1906, χειρόγραφο *
Wedding invitation of Nicholas Chatziantoniou and Theano Peltekis, Asvestochori, December 14, 1906, manuscript







Εικόνα 2. Προσκλητήριον γάμου της Νatalie Πολυζοπούλου και του Hunter Wilson, Τέξας, 21 Ιουνίου 2014 *
Wedding invitation of Natalie Polizopoulou and Hunter Wilson, Texas, June 21, 2014





Ετοιμάζονται να ταξιδεύσουν στην Αμερική η γιαγιά, η κ. Βάσω Πολυζοπούλου, η θεία, η κ. Ζωή Πολυζοπούλου και ο πιο στενός φίλος της οικογένειας στην Ελλάδα, ο κ. Εμμανουήλ Κοραής για να παραστούν στον γάμο: Στις 21 Ιουνίου παντρεύεται η μικρότερη κόρη των Πολυζοπουλαίων, της νεότερης γενιάς, και ο γάμος θα τελεσθεί πολύ μακριά από την Θεσσαλονίκη και το Ασβεστοχώρι και με τρόπους,  οι οποίοι μοιάζουν να είναι πολύ διαφορετικοί από τους τρόπους με τους οποίους ετελείτο ένας γάμος, εκατό χρόνια πριν, στο μεγάλο χωριό. Δύο πράγματα όμως παραμένουν αναλλοίωτα - συνέβαιναν τότε και τα ίδια συμβαίνουν και τώρα. Το πρώτο: ένα νέο ζευγάρι προσέρχεται στην Εκκλησία και με το μυστήριο του γάμου συνδέεται εις σάρκαν μίαν, και το δεύτερο: αυτή η μέρα – η μέρα του γάμου - είναι μέρα μεγάλης χαράς για την οικογένεια και τους φίλους της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα συμβαίνει κάτι, συνηθισμένο στις ελληνικές οικογένειες, κάτι που δείχνει με ποιο τρόπο ενώνονται μέσα στο χρόνο τα μέλη της οικογένειας. Η Χριστίνα και η Νάταλυ γεννήθηκαν στην Αμερική και γνώρισαν την Ελλάδα - τον τόπο, γνώρισαν τον παππού - την γιαγιά, την θεία και τους άλλους συγγενείς  κατά το περιορισμένο διάστημα των ετήσιων καλοκαιρινών διακοπών τους. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε να αναπτυχθεί η ισχυρή σχέση που υπάρχει στην Ελλάδα ανάμεσα στους παππούδες και τα εγγόνια και, ίσως, η έλλειψη συχνής επαφής να έκαμε περισσότερο έντονη, και από τις δύο πλευρές, την  μεταξύ τους σχέση. Το πρώτο που έμαθα από τον ίδιο τον παππού τους, τον Θεόδωρο Πολυζόπουλο, όταν τον γνώρισα είναι ότι έχει δύο εγγονές, οι οποίες  ζουν στην Αμερική και «δυστυχώς δεν μιλούν Ελληνικά». Τον έβλεπα καθημερινά τα τελευταία 15 χρόνια και νομίζω ότι δεν κατάλαβε πως επίτηδες επαναλάμβανα συχνά την φράση «όμως έπρεπε να μιλούν ελληνικά» για να τον ακούσω να μου εξηγεί, κάθε φορά, τι έφταιξε και ακόμα  δεν έμαθαν την γλώσσα. Επίσης κάθε Κυριακή για πολλά χρόνια, όσο του επέτρεπε η φυσική του κατάσταση, ανέβαινε στο Ασβεστοχώρι – εκεί υπάρχει στο κέντρο του χωριού το παλιό οικογενειακό σπίτι. Πήγαινε να περιποιηθεί τον κήπο και να φροντίσει, αν χρειαζόντανε, για να διορθωθεί κάτι στο κτίριο. Ένοιωθα ότι αυτό το κάνει για να παραμείνει το σπίτι σε καλή κατάσταση αλλά και για έναν επιπλέον «μυστικό» λόγο: μήπως δηλαδή, κάποια φορά  έρθουν από την Αμερική η Χριστίνα ή η Νάταλυ με τις οικογένειές τους και θελήσουν να το επισκεφτούν, έστω και για λίγες ώρες. Το σπίτι υπάρχει όπως το ήθελε και είναι βέβαιον ότι και η Ζωή, η κόρη του, θα φροντίσει με την σειρά της να παραμείνει το σπίτι όπως το σχεδίαζε ο πατέρας της. Έτσι, ποιος ξέρει, ίσως το νέο ζευγάρι τώρα ή στο κοντινό μέλλον μπορέσει να το επισκεφτεί για να δείξει και η Νάταλυ, στον άντρα της πού βρίσκονται οι ρίζες της από την πλευρά του πατέρα της, του Ιπποκράτη Πολυζοπούλου.

Ο Αστέριος Πολύζος και ο αδερφός του Θεόδωρος μετανάστευσαν τον 19ο αιώνα από τα Άγραφα στο Ασβεστοχώρι διωγμένοι, μαζί με άλλους, από τον περιώνυμο Αλή Πασά, τον τύραννο των Ιωαννίνων. Αργότερα, πρώτα ο Θεόδωρος και μετά όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας θα πάρουν το επίθετο Πολυζόπουλος. Από τα δύο αδέλφια τον Αστέριο και τον Θεόδωρο μόνον ο πρώτος θα κάμει οικογένεια και μάλιστα μεγάλη. Από τον Αστέριο και την Μαρία, το γένος Δαυΐδ, γεννήθηκαν 8 παιδιά: 4 αγόρια και 4 κορίτσια. Ο Θεόδωρος Πολυζόπουλος εργάστηκε ως έφορος των Ελληνικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου και φρόντισε για την μόρφωση όλων των τέκνων της Κοινότητος κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο. Αλλά και από τα τέκνα του Αστερίου ο δεύτερος, ο Χαρίλαος, ο οποίος πλούτισε από την εργασία του στην Ρωσία,  υπήρξε δωρητής των Σχολείων Ασβεστοχωρίου, όταν κατά το έτος 1906 επισκέφτηκε την γενέτειρά του. Από τα άλλα τέκνα του Αστερίου, ο τρίτος γιος του ο Αλέξανδρος Πολυζόπουλος ήταν φαρμακοποιός και είχε παιδιά τον Αστέριο Πολυζόπουλο, στρατηγό και τον Νικόλαο Πολυζόπουλο, γεωπόνο – καθηγητή Πανεπιστημίου. Ο τέταρτος γιος του Αστερίου, ο Ιπποκράτης Πολυζόπουλος ξενιτεύτηκε, εργάστηκε και αυτός στην Ρωσία και επέστρεψε από την Οδησσό το 1910. Δημιούργησε στη Μοναστηρίου – δυτικό όριο τότε της Θεσσαλονίκης - πρότυπο κτήμα και εφάρμοσε, πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή, την τεχνική των θερμοκηπίων. Ο Ιπποκράτης είχε δύο γιους: τον Θεόδωρο, οδοντίατρο και τον Στέργιο, χημικό. Ο Θεόδωρος παντρεύτηκε την επίσης οδοντίατρο Βασιλική [Βάσω] Xατζηνικολάου, το γένος Κοντούλη και έκαμαν δύο τέκνα τον Ιπποκράτη, χημικό μηχανικό -  πατέρα της Χριστίνας και της Νάταλυ, και την Ζωή Πολυζοπούλου, τοπογράφο μηχανικό. Έτσι από τον Αστέριο [των Αγράφων] στον Ιπποκράτη [του Ασβεστοχωρίου] και εν συνεχεία στον Θεόδωρο και στον Ιπποκράτη [της Θεσσαλονίκης] και στην Νάταλυ – αυτή είναι η γραμμή των ανδρών προγόνων της νύφης από την πλευρά της Ελλάδας.     
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία των γυναικών της οικογενείας Πολυζοπούλου. Η πρώτη γυναίκα δασκάλα στο Ασβεστοχώρι είναι η Στυλιανή Πολυζοπούλου, σύζυγος Δημητρίου, πρώτου γιου του Αστερίου και μητέρα του Ορέστη, του Φιλώτα και της Αλεξάνδρας. Η Στυλιανή Πολυζοπούλου αποφοίτησε από το Διδασκαλείο το έτος 1880. Σύμφωνα μάλιστα με την οικογενειακή προφορική παράδοση είχε ιδιαίτερη συμπάθεια στην Ζωή Μαλαμάτη, την δεύτερη δασκάλα της οικογένειας, η οποία αποφοίτησε το 1909. Η Στυλιανή είναι εκείνη η οποία φρόντισε να γνωριστούν ο κουνιάδος της, ο Ιπποκράτης, με την φίλη της Ζωή και, στη συνέχεια, αυτοί να παντρευτούν. Δύο δασκάλες της ίδιας οικογένειας στο Ασβεστοχώρι επί τουρκοκρατίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα  της Κοινότητας αυτήν την περίοδο και, φυσικά, αποτελούν ξεχωριστή τιμή για την οικογένεια. Αυτές οι εγγράμματες γυναίκες της οικογένειας ήταν φυσικό, εκείνη την περίοδο, να συμμετέχουν και στα Διοικητικά Συμβούλια των τοπικών Συλλόγων. Έτσι, η Στυλιανή χρημάτισε Πρόεδρος και η Ζωή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Ασβεστοχωρίου.
Εν συνεχεία ακόμα μία γυναίκα της οικογένειας, η Αλεξάνδρα Πολυζοπούλου, σπούδασε δασκάλα και απεφοίτησε το 1921.
Αλλά και αργότερα, στην επόμενη γενιά, οι δύο νύφες του Ιπποκράτη, σύζυγοι των γιων του Θεοδώρου και Στέργιου, η Βασιλική [Βάσω] Χατζηνικολάου και η Ευγενία [Τζέννυ] Υφαντή σπούδασαν και έγιναν οδοντίατροι στην δεκαετία του ’50, όταν κάτι τέτοιο δεν ήταν συνηθισμένο και εύκολο για τις ελληνίδες γυναίκες.
Συνοψίζοντας, από την Μαρία [των Αγράφων] στην Ζωή [του Ασβεστοχωρίου] στην Βάσω [της Θεσσαλονίκης] στην Kathy και στην Νάταλυ – αυτή είναι η γραμμή των γυναικών προγόνων της νύφης από την πλευρά της Ελλάδας.


  
Εικόνα 3. «Η Κα πρόεδρος Στυλιανή Πολυζοπούλου, η δευτέρα εκ δεξιών και άλλαι κυρίαι της Φιλοπτώχου ετοιμάζουσαι εργόχειρα δια την Φιλόπτωχον.» *
"Mrs. President Styliani Polizopoulou, the second to the left and other ladies of Philoptochos prepare handiwork for the Charities."



          
Εικόνα 4. «Η κ. Στυλιανή Πολυζοπούλου διευθύντρια Παρθεναγωγείου – Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ασβεστοχωρίου στο μέσον της φωτογραφίας με δύο μέλη του Συμβουλίου, αριστερά τη διδασκάλισσα Φανή Γκίκα – Κοραντζή, μετέπειτα Πρόεδρο και δεξιά τη διδασκάλισσα Ζωή Πολυζοπούλου.» *  
Mrs Styliani Polizopoulou Director of the Girls School - Chairman of the Charitable Asvestoxori in the medium of photography with two Council members, left the teacher Fanny Gikas - Korantzi, later President and right the teacher Zoe  Polizopoulou


Εδώ, στο Ασβεστοχώρι ο γάμος κρατούσε μία ολόκληρη εβδομάδα: άρχιζε την Δευτέρα και καθημερινά οι δύο οικογένειες προετοίμαζαν όσα ήταν απαραίτητα για τον γάμο, η τελετή του οποίου ξεκινούσε από το απόγευμα του Σαββάτου και έκλεινε, με τον χορό στην πλατεία, το βράδυ της Κυριακής. Από το βιβλίο: Χαρίλαος Τσέκος, Ιστορία του Ασβεστοχωρίου, Θεσσαλονίκη 1957, αντιγράφω τις τρεις πρώτες στροφές από το τραγούδι που έλεγαν οι φίλες της στην νύφη, όταν την προετοίμαζαν για την Εκκλησία. Η περιγραφή της νύφης  ταιριάζει ακριβώς και στην Νάταλυ:

Όταν σ’ εγέννα η μάνα σου
Όλα τα δένδρ’ ανθούσαν
Και τα πουλιά απ’ τις φωλιές
Κ’ εκείνα κελαϊδούσαν.

Όταν σ’ εγέννα η μάνα σου
Ο ήλιος εκατέβη
Και σούδωσε την ομορφιά
Και πάλιν ξανανέβη. 

Έχεις μαλλιά τετράξανθα
Στις πλάτες σου ριχ[γ]μένα
Που στα κτενίζουν άγγελοι
Με τα χρυσά τα κτένια.

Αλλά η Χριστίνα και η Νάταλυ είναι και οι δύο μέλη της ελληνικής ομογένειας – της ελληνικής διασποράς στην Αμερική. Εκεί, στην Αμερική, χιλιάδες φορές στο παρελθόν έγιναν γάμοι μεταξύ Ελλήνων  ή έγιναν μεικτοί γάμοι όπου ο ένας από το ζεύγος ήταν ελληνικής καταγωγής. Τότε, ιδίως πριν από τον πόλεμο αλλά και στις δύο επόμενες δεκαετίες, τα ταξίδια ήταν ή σχεδόν αδύνατο ή πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Έτσι η φωτογραφία έμενε το μόνο μέσον για να γνωρίσουν οι συγγενείς στην Ελλάδα το ζευγάρι – να το δουν την ημέρα του γάμου του. Χιλιάδες φωτογραφίες γάμων ταχυδρομήθηκαν από την  Αμερική με προορισμό την Ελλάδα και ένας μεγάλος αριθμός από αυτές έχουν σωθεί. Επέλεξα για την περίσταση μία προπολεμική φωτογραφία [εικόνα 5] με ένα ανώνυμο ζεύγος, εκτιμώντας ότι έτσι αντιπροσωπεύεται πιο σωστά ο κάθε γάμος που έγινε στην Αμερική στον οποίο είτε η νύφη είτε ο γαμπρός ή και οι δύο ήταν Έλληνες.       


Εικόνα 5. Γάμος ανωνύμου ζεύγους Ελλήνων της Αμερικής, προπολεμική φωτογραφία. *
Anonymous Wedding pair Greeks of America, prewar photo.




Εικόνα 6. Νύφη η Βασιλική Βόγα και γαμπρός ο Παντελής Κοντούλης, φωτογράφος Μ. Λιόντας, Θεσσαλονίκη 1898.*
Bride, Basiliki Voga and Groom, Pantelis Kontoulis, photographer M. Liondas, Thessaloniki 1898.


Η πρώτη φωτογραφία γάμου, η οποία δημοσιεύεται και είναι σχετική με την οικογένεια απεικονίζει το ζεύγος Βασιλική Βόγα και Παντελή Κοντούλη. Η Βασιλική, ανήκε σε μία από τις παλαιότερες και καλύτερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, την οικογένεια Βόγα. Είναι η γιαγιά της Βασιλικής [Βάσως] Πολυζοπούλου – γιαγιάς της Νάταλυ – καθώς και της άλλης Βασιλικής [Λίκης] Κοντούλη – Ζούλια. Αυτής της παλαιάς Βασιλικής ζούνε σήμερα οι δύο συνονόματες εγγονές της, η Βάσω και η Λίκη, πρώτες ξαδέλφες, οι οποίες έχουν στενή και τακτική σχέση μεταξύ τους. Αμέσως μετά [εικόνα 7] το όμορφο ζεύγος της φωτογραφίας από την Θεσσαλονίκη χαρίζει την φωτογραφία του «στην εξαδέλφη Ζωή» στο Ασβεστοχώρι, τον Οκτώβριο του 1920. Στη συνέχεια [εικόνα 8] φωτογραφίζεται η όμορφη νύφη Κατίνα Μαρίντζογλου, στον γάμο της με τον οδοντίατρο Ιωάννη Κοντούλη, το έτος 1933. Ο Ιωάννης και η Κατίνα Κοντούλη είναι οι γονείς της Βασιλικής [Λίκης] Κοντούλη – Ζούλια.   Οι δύο επόμενες φωτογραφίες [εικόνες 9 και 10] είναι από δύο γάμους Πολυζοπουλαίων: στην πρώτη, η νύφη είναι  η Ευαγγελία, εγγονή του Χαριλάου Πολυζοπούλου και στην δεύτερη ο  γαμπρός είναι ο ωραίος Στέργιος, γιος του Αλεξάνδρου Πολυζοπούλου. Τελευταία, σε αυτή την ενότητα φωτογραφιών, στην εικόνα 11 είναι ο γάμος της Αλεξάνδρας Παλαιολόγου και του Νικολάου Χατζηνικολάου, αδελφού της Βάσως Πολυζοπούλου.     

Εικόνα 7. Στο πίσω μέρος σημειώνεται: «Ενθύμιον της στέψεώς μας προς την αγαπητήν μας εξαδέλφη Ζωή, Θεσσαλονίκη τη 25/10/’20 [προς την]  Δεσποινίδα Ζωή Μαλαμάτη, Ασβεστοχώριον» *
On the back is marked "Souvenir of our coronation to our dear cousin Zoe, the Thessaloniki 25/10 / '20 [to] Miss Zoe Malamati, Asvestochorion»


Εικόνα 8. Κατίνα Μαρίντζογλου, νύφη – παντρεύεται τον Ιωάννη Κοντούλη, Θεσσαλονίκη 1933. *
Katina Marintzoglou, bride - married to John Kontoulis, Thessaloniki 1933.


 Εικόνα 9.  Νύφη η Ευαγγελία Βιτάλη, κόρη της Ελισσάβετ [Λίλια] Πολυζοπούλου και εγγονή του Χαριλάου Πολυζοπούλου – γαμπρός ο Δημήτριος [Μήτσος] Στεφανίδης.
Bride Evangelia Vitali, daughter of Elizabeth [Lilia] Polizopoulou and granddaughter of Charilaos Polizopoulos - Groom Dimitrios [Mitsos] Stefanidis.




 Εικόνα 10. Γάμος του στρατιωτικού Αστερίου Αλ. Πολυζοπούλου και της Άννας [=Νίνας] Ξύδη. *
Marriage of military man  Asterios Al. Polizopoulos and Anna [= Nina] Xidi

Εικόνα 11. Νύφη η Αναστασία [Σούλα] Παλαιολόγου και γαμπρός ο Νίκος Χατζηνικολάου, 1959.
Bride Anastasia [Soula] Paleologos and groom Nickos Chatzinikolaou, 1959.





Στις παρακάτω εικόνες 12 και 13 παρουσιάζονται δέκα φωτογραφίες από τον γάμο της Βασιλικής [Βάσως] Χατζηνικολάου και του Θεοδώρου Πολυζοπούλου – της γιαγιάς και του παππού της Χριστίνας και της Νάταλυ. Ο γάμος έγινε το απόγευμα της Κυριακής 27 Απριλίου 1958 στην μικρή και πολύ όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η Εκκλησία ήταν πολύ κοντά στο σπίτι της νύφης και είναι ακριβώς δίπλα στην οικοδομή των Πολυζοπουλαίων, στην Θεσσαλονίκη.
Οι δύο επόμενες φωτογραφίες είναι από των γάμο των γονέων της Νάταλυ και της Χριστίνας. Στην πρώτη φωτογραφία εικονίζεται το ζεύγος: η Kathy και ο Ιπποκράτης. Δύο πολύ νέοι, οι οποίοι ενώνονται με τα δεσμά του γάμου. Από τον γάμο τους είναι και η άλλη φωτογραφία με την Ζωή Πολυζοπούλου, αδελφή του γαμπρού και τον Γιώργο Χατζηνικολάου, πρώτο εξάδελφο της Ζωής και  του Ιπποκράτη.
Στη συνέχεια, στις εικόνες 16 και 17 οι δύο φωτογραφίες είναι από τον γάμο της Ζωής Πολυζοπούλου στην Θεσσαλονίκη, το 1992. Στην πρώτη η Χριστίνα παράνυμφος κατά την διάρκεια του μυστηρίου στην εκκλησία και στην δεύτερη οι δύο αδελφές, η Χριστίνα και η Νάταλυ, μετά την τελετή στο σπίτι της οικογένειας στην Θεσσαλονίκη.
Η προτελευταία φωτογραφία βγήκε σε έναν από τους νεότερους γάμους της οικογένειας Πολυζοπούλου. Νύφη είναι η Ζωή, κόρη του Στέργιου και της Τζέννυς Πολυζοπούλου και γαμπρός ο Δημήτριος Μαργαρίτης. Μαζί με το ζεύγος η άλλη Ζωή, η κόρη του Θεοδώρου Πολυζοπούλου, πρώτη εξαδέλφη της νύφης, και η αδελφή της νύφης Λυδία Πολυζοπούλου. Δίπλα στον όμορφο γαμπρό χαμογελά η νύφη χαμογελούν και οι δύο πολύ στενές συγγενείς της – τρεις κυρίες της οικογένειας Πολυζοπούλου. Λάμπουν και οι τρεις γυναίκες από ομορφιά αλλά και από μία εσωτερική λάμψη την οποία δίνει στην κάθε μία ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της  και η καλλιέργεια, η οικογενειακή και η προσωπική. Αυτή την έντονη λάμψη εκπέμπει και η Λυδία, παρότι στην φωτογραφία κρατάει κάτω τα μάτια της. 


Προτίμησα να κλείσω το κείμενο και την σειρά των φωτογραφιών με την φωτογραφία της εικόνας 19, συνδέοντας και το προσεχές μέλλον άρρηκτα με το παρελθόν - με τις ρίζες των αναφερομένων προσώπων και μάλιστα αυτές που κρατούν στερεά  όλη την κοινότητα και όχι μόνον την κάθε οικογένεια χωριστά. Κράτησα για το τέλος την φωτογραφία της Μαρίκας Τουστζόγλου, βγαλμένη τον Μάρτιο του έτους 1940. Η Μαρίκα φωτογραφίζεται φορώντας την επίσημη στολή των γυναικών του Ασβεστοχωρίου με όλα τα συνοδευτικά κοσμήματα. Η εικονιζόμενη είναι νέα,  όμορφη, έχει καθαρό βλέμμα και στο πρόσωπό της σχηματίζεται ένα ελαφρό χαμόγελο. Αφιερώνει την φωτογραφία της «στην θεία [της] Ζωή Πολυζοπούλου», στην προγιαγιά της Νάταλυ.

Ελπίζω, όλες αυτές οι φωτογραφίες από την ελληνική γραμμή της όμορφης μελλόνυμφης – της Ναταλίας Πολυζοπούλου – μαζί με τις θερμές ευχές μας, να είναι ένας καλός οιωνός για την νέα ζωή της. 




Εικόνα 12.  Οι δύο επάνω φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στην τραπεζαρία του πατρικού σπιτιού της νύφης.
 Κάτω αριστερά: Από δεξιά η Βασιλική [Λίκη] Κοντούλη, στο βάθος ο Γιαννούλης Χατζηνικολάου, στη συνέχεια  ο Ιωάννης Κοντούλης και δίπλα του η δεύτερη σύζυγός του Άννα Εμμανουήλ, στην άκρη αριστερά η «θεία Μαργαρίτα» μεγαλύτερη αδελφή της επόμενης στην φωτογραφία, της Ελένης [Νίτσας], μητέρας της νύφης. Τέλος όρθια δεξιά πάνω από την νύφη φαίνεται η γιαγιά Καλλιόπη δεύτερη σύζυγος του Παντελή Κοντούλη.
Κάτω δεξιά: Η νύφη βγαίνει από την πόρτα του σπιτιού της για να πάει στην Εκκλησία. Την συνοδεύει – ακριβώς δίπλα της – ο πατέρας της Γιαννούλης Χατζηνικολάου και ο κουμπάρος, ο Γεώργιος Πολυζόπουλος του Χαριλάου, πρώτος εξάδελφος του γαμπρού. *
On top two photos were taken in the dining room of the family home of the bride.
Lower left: From the right Basilica [Liki] Kontouli in the rear Giannoulis Chatzinikolaou next John Kontoulis and next to him his second wife Anna Emmanuel, first from the left  'Aunt Margarita' older sister of Helen [Nitsa], mother of the bride who is standing right next of her sister. Finally right over the bride is standing grandmother Calliopi, second wife of Pantelis Kontoulis.
Bottom right: The bride when she walks through the door of her parents' house going to the Church. She is accompanied, by her father Giannoulis Chatzinikolaou- just beside her - and by the bestman George Polizopoulos, first cousin of the groom.

  Εικόνα 13. Στις τέσσερες επάνω φωτογραφίες εικόνες από τον γάμο – στις δύο πρώτες φαίνεται αριστερά στο βάθος ο θείος του γαμπρού Χαρίτος Μαλαμάτης, αδελφός της μητέρας του Ζωής.
Κάτω αριστερά: Το ζεύγος με συγγενείς και φίλους μετά το μυστήριο του γάμου –πίσω και αριστερά από τον γαμπρό φαίνεται ο αδελφός του Στέργιος Πολυζόπουλος. *
On the top four photographs, moments of the wedding - the first two show at left in the background the uncle of the groom Haritos Malamatis brother of Zoe's.
Bottom left: The couple with relatives and friends after the ceremony of marriage - back and left of the groom stands his brother Stergios Polizopoulos.



 Εικόνα 14. Ο γάμος στην Αμερική της Kathleen [Kathy] Keville και του Ιπποκράτη Πολυζοπούλου, 1986. *
The marriage in America of Kathleen [Kathy] Keville and Hippocratis Polizopoulos, 1986.

Εικόνα 15. Στο γάμο της Kathy  και του Ιπποκράτη, η όμορφη Ζωή Πολυζοπούλου συνοδευόμενη στην τελετή από τον πρώτο της εξάδελφο Γεώργιο  Χατζηνικολάου. *
At the wedding of Kathy and Hippocratis, the beautiful Zoe Polizopoulou accompanied at the ceremony by her first cousin George Chatzinikolaou.




 Εικόνα 16. Η Χριστίνα Πολυζοπούλου παράνυμφος στον γάμο της θείας της Ζωής Πολυζοπούλου στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη, 29/2/1992. *
Christina  Polizopoulou bridesmaid at the wedding of her aunt Zoe Polizopoulou in the church of Hagia Sophia at Thessaloniki, 29.02.1992


Εικόνα 17. Η Χριστίνα και η Νάταλυ Πολυζοπούλου παράνυμφες στον γάμο της θείας τους Ζωής Πολυζοπούλου στο σπίτι της οικογένειας στην Θεσσαλονίκη, 29/2/1992. *
Christina and Natalie Polizopoulou bridesmaids at the wedding of their aunt Zoe Polizopoulou at the family home in Thessaloniki, 02.29.1992



 Εικόνα 18. Ο γάμος της Ζωής Στ. Πολυζοπούλου και του Δημητρίου Μαργαρίτη. Στην φωτογραφία: το ζεύγος, αριστερά η  Ζωή Θ. Πολυζοπούλου, πρώτη εξαδέλφη  και δεξιά η Λυδία Στ. Πολυζοπούλου, αδελφή της νύφης. *
Marriage of Zoe St. Polizopoulou to Dimitrios Margaritis. In the photo: left to the couple Zoe Th Polizopoulou first cousin and to the right Lydia St. Polizopoulou, sister of the bride.



 Εικόνα 19. Στο πίσω μέρος σημειώνεται: «Χαρισμένη εις την αγαπητήν μου θεία Ζωή Πολυζοπούλου, η ανεψιά σας Μαρίκα Μ. Τουστζόγλου, Θεσσαλονίκη τη 10/3/’40». *
At the back side of the photo is written "dedicated to my dear Aunt Zoe Polizopoulou, the niece of yours Marika M.Toustzoglou, Thessaloniki the 10/3 / '40"
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου